Descoperire revolutionara. Un material permite regenerarea celulelor stem cerebrale

In: Life

Un material care se auto-asambleaza si devine o schela pe care pot creste celule stem cerebrale este noua solutie de a putea repara, in viitor, leziunile nervoase. Dupa rezultatele pozitive obtinute pe soareci, testele pe porci sunt in curs de desfasurare si, in lumina noilor date, peste trei ani vor putea incepe si cele pe om.

Publicata in revista Academiei de Stiinte a Statelor Unite, Pnas, cercetarea a fost efectuata in regiunile Lombardia si Puglia din Italia, de Fabrizio Gelain in colaborare cu Angelo Vescovi, cu sprijinul Centrului pentru Nanomedicina si Inginerie a Tesuturilor (CNTE), al Institutului Casa Sollievo della Sofferenza din San Giovanni Rotondo (Fogglia) si in colaborare cu spitalul Niguarda din Milano, Universitatea Bicocca din Milano si Asociatia non-profit pentru cercetarea si tratamentul bolilor degenerative Revert Onlus. ‘Materialul minune’ se numeste SAP (Self Assembling Peptides) si este compus din fragmente de proteine ​​capabile sa se grupeze singure pentru a forma o structura organizata. „A avea un astfel de material echivaleaza cu a avea o tehnologie versatila care se poate adapta la alte tipuri de celule stem”, a declarat Gelain pentru ANSA. ”Este o platforma tehnologica aflata la dispozitia medicinei regenerative”, a adaugat cercetatorul.
Si Angelo Vescovi este optimist in ceea ce priveste potentialul noului material. ”Atunci cand tesutul maduvei degenereaza, se formeaza cavitati prin care este imposibil sa treaca fibre nervoase”, a explicat el. „Ideea este de a introduce noul material in cavitati, astfel incat acesta sa ofere o schela pe care sa se dezvolte celulele stem nervoase”, a explicat Vescovi. Pe masura ce se maturizeaza si se multiplica, noile celule pot reconstrui fibrele nervoase si pot repara leziunea. Tesutul tridimensional obtinut in acest mod este compus din neuroni umani maturi si din celule de sprijin numite ‘glia’.

Lasă un răspuns
Loading...
Back to top

Share Page

Close