Negoita si Firea dati in judecata de Nicusor Dan.

In: Sector 3

Reprezentantii Asociatiei “Salvati Bucurestiul” au depus o plangere penala la Directia Generala Anticoruptie. Este vorba despre mai multe parcele din sectorul 3, unde ar putea sa apara ilegal blocuri si de 14 etaje, spun ei. Sute de milioane de euro ar castiga astfel proprietarii acestor terenuri, doar dintr-o modificare a regulamentului facuta din pix.

Acum doua luni, Consiliul General al Capitalei a aprobat o hotarare prin care sase terenuri din sectorul 3, cu o suprafata totala de 40 de hectare, care figurau ca spatii verzi, au fost transformate in spatiu construibil. Unele sunt terenuri virane, in timp ce altele fac parte din parcuri. Totul ar fi ilegal, sustin reprezentantii Asociatiei ”Salvati Bucurestiul”.

Nicusor Dan: ”Trebuia ca autoritatile publice sa cumpere acele terenuri la niste preturi mici, pentru ca proprietarii nu au voie sa construiasca altceva acolo, si sa amenajeze spatii verzi ca sa ne imbunatateasca aerul pe care il respiram cu totii. Este un cadou de 290 de milioane de euro pentru niste privati in schimbul supraaglomerarii unui oras deja aglomerat.”

Iar pe alte cinci terenuri se poate construi de doua ori mai mult ca pana acum, tot printr-o modificare a Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 3.

Nicusor Dan: ”Aici este bulevardul Camil Ressu, unde vedeti, sunt niste blocuri foarte inalte de 10 etaje construite in perioada comunista, dar inaltimea lor mare este compensata cu aceste spatii verzi generoase. Daca trecem la PUZ sector 3, ea le va da posibilitatea proprietarilor care sunt acum sau carora le vor fi retrocedate terenuri aici sa construiasca blocuri intre blocuri.”

Reprezentantii Asociatiei au depus la Directia Generala Anticoruptie o plangere penala prin care ii acuza pe cei din conducerea primariei generale si cea a sectorului 3 de abuz in serviciu. Primarul Robert Negoita spune ca modificarile sunt perfect legale, insa. Ba mai mult, ca s-au facut eforturi pentru spatiile verzi.

Robert Negoita: ”Va recomand atat: sa intrati pe Google Earth si sa vedeti harta sectorului 3. Daca dumneavoastra mai vedeti o zona urbana din Europa mai verde decat sectorul 3, va asigur ca ati gresit harta. In acest an pot sa va spun ca am plantat cateva mii de copaci. Mii! Iar chestiunea asta se intampla in fiecare an.”

Si totusi, un raport european recent plaseaza Bucurestiul pe locul trei in topul celor mai poluate capitale din Europa. Si nici la capitolul spatii verzi nu stam prea bine.

Doar 7,5% din suprafata totala a Bucurestiului este ocupata de spatii verzi, potrivit celor mai recente statistici. Cu alte cuvinte, fiecarui locuitor ii revin mai putin de 10 mp de spatiu verde. De 12 ori mai putin decat in Viena, de exemplu.

In alte tari, s-au gasit solutii si pe verticala, pentru a extinde spatiile verzi. In California sau in Hong Kong, de pilda, sunt amenajate gradini pe acoperisuri.

Lasă un răspuns
Loading...
Back to top

Share Page

Close